Een eerste, inleidend artikel over ademend licht.
Wat is ademend licht? Het is verlichting die afgestemd is op de behoefte en het comfort van de mens, waarbij tegelijkertijd het milieu ontzien wordt door energiebesparing te realiseren en lichtvervuiling te beperken. Wie veel haast heeft om naar huis te komen wil de situatie snel overzien, wie gezellig op een terras zit wil niet geprikkeld worden door veel licht. Zo zijn er door de avond en nacht in de openbare ruimte veel variabelen te benoemen in activiteit, die vragen om een andere lichtkleur en hoeveelheid licht. Nu wordt vanaf schemer tot ongeveer 23.00 uur 100% licht uitgestuurd en daarna 50%, vanaf 06.00 uur in de ochtend gaat de verlichting weer naar 100%, ongeacht of er nu veel of weinig mensen op straat zijn.
Er ligt dus een kans om zorgvuldiger met de mens en milieubelasting om te gaan. De laatste technologische ontwikkelingen maken dit mogelijk. We vinden het gebruik van een smartphone de normaalste zaak van de wereld, deze complexe technologie omarmen we, terwijl ook deze nadelen kent. Voor de openbare verlichting kiezen we hoofdzakelijk op basis van functionele en theoretische aspecten. De behoefte van de mens als eindgebruiker komt in deze keuzes maar heel beperkt aan de orde.
Vanuit de binnenverlichting kennen we human centric lighting en de positieve invloed op ouderen, scholieren en werkenden. De openbare ruimte veraangenamen met ademend licht is een voor de hand liggende mogelijkheid tot verhoging van woongenot en geluksbeleving van de mens, terwijl tegelijkertijd het milieu ontzien wordt. Er ligt een enorme uitdaging tot besparing van energie op korte termijn.
Ademend licht is de oplossing om samen met burgers de verlichting te optimaliseren in lijn met hun wens, tegen zo laag mogelijk energiekosten. In mijn ogen is een slimme stad een weldaad voor de mens geholpen door (onopvallende) technologie.